Dag namen

Informatie

Winti & obia’s

Dag namen:

De geboorte dag bepaalt de aanleg van de mens, of hij meer gericht is op het religeieuze leven, het sociale gebeuren of hij meer boven personen en partijen staat.

De akra/ djodjo wordt tijdens een ritueel aangesproken afhankelijk van de dag waarop men is geboren. De geboorte dag bepaalt voorts de naam van de Akra/djo djo van de persoon.

Er zijn zeven namen voor elk geslacht en deze hebben ook hun kleurensymboliek.

 

  • Zondag-

Mannelijk= Kwasi

Vrouwelijk= kwasiba

Ze houden van mode, schoonheid, reinheid, waarheid deugd en verandering. Ze zijn ijdel en pronken graag en zijn verwend. Ze zijn standvastig en betrouwbaar, soms stug. Over het algemeen zijn ze ijverig, geduldig en bescheiden en ze hebben een binding met de natuur.

Kleurensymboliek:wit

 

  • Maandag-

Mannelijk =Kodyo

Vrouwelijk = Adyuba

Ze hebben een grote liefde voor hun medemens en zijn leidinggevend, in het bijzonder voor hun familie. Eerlijkheid en openheid is het belangrijkste in hun leven. Ze zijn sociaalvoelend, indrukwekkend , geduldig, oplettend en houden van aandacht.

Kleurensymboliek: roze en zwart

 

  • Dinsdag-

Mannelijke = kwami

Vrouwlijke = Abeni (ba) of Ambramba

Ze laten niet over zich heen lopen.

Ze zijn sociaal gericht, recht door zee en kennen hun rechten en mogelijkheden.

Orde en netheid staan centraal. Ze laten zich geen knollen voor citroenen verkopen en spelen open kaart. Het zakelijke leven ligt hen in de schoot.

Kleurensymboliek: Groen

 

  • Woensdag-

Mannelijke = Kwaku

Vrouwlijke = aku (e) ba

Dit zijn fanatieke mensen, ze zijn begripvol, verstandig en hebben een onderzoekende geest. Jaloezie hangt hen aan de oren, ze willen alles weten en zin wetenschappelijk gericht. Ze willen erkenning bij het uitoefenen van een beroep.

Kleurensymboliek: Geelgroen en rood

 

  • Donderdag-

Mannelijke = Yaw

Vrouwelijke= Yaba

Deze zijn kenners van de geestelijke waarden, rechten en mogelijkheden van mens en natuur, zijn wetenschappelijk gericht. Ze zijn zakelijk en doen geen werk voor anderen. Ze gaan geweld niet uit de weg. Eveneens zijn ze openhartig en eerlijk, stimulerend, bemoedigend en magnetisch.

Kleurensymboliek: Wit, Geel (goud)

 

  • Vrijdag-

Mannelijke = Kofi

Vrouwelijke = Afiba

In het zakelijk leven hebben zij veel geluk en houden handel. Ze zijn sociaal bewogen en hebben eveneens geluk in het sociaal leven. Ze zijn rechtvaardig en nemen geen blad voor de mond. Ze zijn begripvolle mensen met een gezonde geest, opwindend en dynamisch. Spirituele begrip en oprechtheid.

Kleurensymboliek : lichtblauw en oranje

 

  • Zaterdag-

Mannelijke = Kwame

Vrouwlijke= Amba of Amimba

Deze hebben geen geluk met de mens

Men neemt vaak een loopje met hen en worden ze teleurgesteld. Ze zijn erg zachtzinning en hebben veel vertrouwen in mensen . Ze houden de gemeenschap in even wicht en in harmonie. Ze zijn rechtvaardig, vriendelijk en hebben liefde voor schoonheid en verlangen naar vriendschap. Helaas worden ze vaak door vrienden teleurgesteld. Ze stellen snel vertrouwen in mensen.

Kleurensymboliek: Blauw